Rumah Baca en Green Moluccas, stichting Rhythm of Maluku steunt 2 projecten op de Molukken

Rumah Baca, het project van kleinschalige bibliotheken in afgelegen gebieden van Gandong Projects en Green Moluccas dat zich inzet voor het schoonmaken van de Molukken zijn twee initiatieven aan wie de stichting Rhythm of Maluku graag morele en financiële steun wil geven.
Begin januari heeft het stichting RoM-bestuur Alex Pattipeiluhu daarvoor naar Ambon gestuurd om persoonlijk namens stichting RoM 1000 euro te overhandigen aan Atha Hitijahubessy van Gandong Projects en 500 euro aan Kees Lafeber van Green Moluccas.

De financiële steun is een gift van RoM, mogelijk gemaakt uit de opbrengsten vanuit taalcursussen die RoM op locatie in Nederland geeft.

“Stichting Rhythm of Maluku wil zich niet alleen inzetten voor de uitwisseling van culturele projecten met Maluku maar ook kleinschalige projecten aldaar financieel ondersteunen. Met die gedachte zijn we anderhalf jaar geleden begonnen met RoM”, zegt Agoes Peilouw, voorzitter van Rhythm of Maluku. “Dankzij de inkomsten van onze taalcursussen Moluks/ Ambons Maleis, zijn wij nu ook in de gelegenheid om projecten en initiatieven op de Molukken die wij van belang vinden, financieel te ondersteunen”, aldus Peilouw.

Rumah Baca
‘Rumah Baca’ is een initiatief van Atha Hitijahubessy, oprichtster en bezielende kracht achter Gandong Projects. Rumah Baca is een kleine bibliotheek die speciaal gebouwd wordt in dorpen op de Molukken die afgelegen en in minder toegankelijke gebieden liggen. Veel kinderen uit die dorpen hebben niet of nauwelijks toegang tot leesboeken. Behalve de schoolboeken is er verder weinig aanbod om lezen te stimuleren. Rumah Baca wil daarin voorzien. De website van Gandong Projects omschrijft het doel van een Ruma Baca en hoe groot het effect is voor de kinderen: “Een Rumah Baca is een ontmoetingsplek waar kinderen van alle leeftijden samen kunnen lezen, boeken kunnen lenen, kennis kunnen uitwisselen en samen huiswerk kunnen maken. Zodat kinderen de kans te krijgen om te leren, dromen te creëren en plezier te hebben door het lezen van boeken”.

 

Het eerste leeshuis in Horale, een klein kustdorpje op Seram, is 30 juli 2016 feestelijk geopend. Dorpelingen bouwden hun Rumah Baca zelf. Meerdere Rumah Baca zullen volgen. Locale steun en support, ook die vanuit Nederland is niet alleen welkom maar ook onontbeerlijk.

 

Green Moluccas
Green Moluccas – working together towards a green, clean and healthy Moluccas. De naam en ondertitel laat aan duidelijkheid geen twijfel. Green Moluccas is een netwerk van mensen en organisaties die actief samen willen werken aan een groen, schoon en gezond Maluku. Dat is nodig, hard nodig want het zwerfafval op de Molukken is een groot probleem. Het zorgt voor veel overlast en vormt een bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. De stuwende kracht achter Green Moluccas is Kees Lafeber met zijn team van medewerkers.

Op dit moment bestaat het netwerk uit Nederlandse en Molukse partijen.
Green Moluccas heeft een eigen website in drie talen (Bahasa Indonesia, Nederlands en Engels) en en een eigen FB-community. Zij wil daarmee als netwerk de verschillende locale initiatieven om Maluku ‘hijau’ en ‘bersih’ te houden samenbinden en zo goed mogelijk informeren door relevante en gevalideerde informatie over huidige stand van zaken van techniek en wetenschap te delen.

Vindt u de projecten van Gandong Projects en/of Green Moluccas sympathiek en zou u een financiële ondersteuning willen geven, bekijk dan de websites van beide hieronder vermeld.

U kunt ook even kontakt met ons opnemen per email: info@rhythmofmaluku.nl

Zie ook:
Gandong Projects

Green Moluccas
Green Moluccas Community

Reacties zijn gesloten.